ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» займає найвищі позиції в рейтингу юридичного довідника The Legal 500 2021 EMEA

16/04/2021

Юридична фірма «Василь Кісіль і Партнери» отримала високі рекомендації міжнародного юридичного довідника The Legal 500 по регіону EMEA (Європа, Близький Схід та Африка) за 2021 рік у 12 галузях практики. Практики вирішення спорів, праці та зайнятості, приватних клієнтів, нерухомості та будівництва визнані практиками найвищого рівня. Високі рекомендації отримали практики податкових спорів, антикорупційних питань, банківського та фінансового права, корпоративного права / злиттів та поглинань, антимонопольного та конкурентного права, інтелектуальної власності та міжнародної торгівлі.

У дослідженні зазначається, що практика вирішення спорів є великою практикою, яка міцно утвердилася на ринку і займається гучними та складними господарськими, цивільними та адміністративними справами. Основними контактними особами є керуючий партнер Андрій Стельмащук, керівник практики вирішення спорів  Олег Качмар та керівник практики міжнародного арбітражу  Олег Альошин. Крім того, довідник відзначає юриста Всеволода Мазуренка, «вміння якого аналізувати складні юридичні питання та швидко реагувати вражають».

Практика праці та зайнятості надає «індивідуальні юридичні консультації» під керівництвом партнера Оксани Войнаровської, за підтримки радниці Валерії Савчук. Вони обидві входять до робочої групи з підготовки нового проєкту Кодексу законів про працю до другого читання. Фірма консультує великих вітчизняних та міжнародних клієнтів з питань підготовки трудових договорів з топ-менеджерами, припинення трудових відносин з працівниками, укладення колективних трудових договорів та вирішення трудових спорів. Серед клієнтів практики – світові лідери, що працюють у сферах споживчих товарів, продуктів харчування та напоїв, а також технологій. Ще однією ключовою особою є старший юрист Олександр Мельник.

Практика нерухомості та будівництва відзначається «дуже гарною комунікацією, дотриманням строків та професійним підходом». Керівник практики Олександр Бородкін очолює команду з восьми юристів, яка консультує з питань фінансування проєктів нерухомості, з питань будівництва, оренди та придбання, публічно-правових питань та спорів у сферах нерухомості та будівництва. Довідник рекомендує старшого юриста Романа Рябенка за супровід проєктів у сферах будівництва, сільського господарства та електроенергетики. З-поміж останніх проєктів команда практики здійснювала юридичний супровід придбання інвестиційним фондом нерухомості Arcona Property Fund чотирьох українських компаній та їхніх об’єктів нерухомості на загальну суму 30 млн. євро, а також п’яти земельних ділянок під забудову по всій Україні.

Практика приватних клієнтів є «однією з перших в Україні, що займається комплексним розвитком напрямку приватних клієнтів і вже має солідну репутацію на міжнародному ринку». Вона надає широкий спектр послуг приватним клієнтам, серед яких – заможні особи, родини та власники бізнесу. Її робота охоплює всі аспекти сімейного права, включаючи спори щодо розірвання шлюбу та спадщини, а також шлюбні договори до та після реєстрації шлюбу та договори про спільне проживання без реєстрації шлюбу. Фірма також займається структуруванням міжнародного капіталу, а також внутрішнім та міжнародним податковим плануванням. Оксана Войнаровська, яка спеціалізується на питаннях сімейного та спадкового права, а також партнер, очільник практики управління приватним капіталом,  Олександр Бородкін є провідними експертами у своїх галузях.

Практика комерційних питань, корпоративного права та злиттів і поглинань має «професійну, клієнтоорієнтовану команду, яка успішно застосовує передовий західний досвід в українських бізнесових реаліях». Володимир Ігонін очолює «блискучу команду юристів, які готові докладати додаткових зусиль для задоволення очікувань клієнтів». Фірма має багаторічний досвід супроводу складних угод зі злиття та поглинання, як внутрішніх, так і міжнародних, а також потужний досвід у сфері корпоративного управління.

Команда практики банківського та фінансового права займається широким спектром питань, включаючи банківські аспекти злиттів та поглинань, судочинство, реструктуризацію боргів, продаж проблемних позик та операції з боргового фінансування. Команді також вдалося опанувати вузькоспеціалізований напрямок авіаційного фінансування. Олександр Бородкін консультує з питань валютного контролю, регулювання іноземних інвестицій та проєктного фінансування. Анна Сісецька зосереджується на питаннях конкуренції та антимонопольного регулювання, міжнародній торгівлі та банківському праві.

Практика антимонопольного та конкурентного права переважно зосереджується на розслідуваннях зловживань монопольним становищем та узгоджених дій, а також на питаннях контролю економічних концентрацій. Крім цього, вона також консультує клієнтів з питань недобросовісної конкуренції, публічних закупівель, антимонопольного законодавства та дотримання регуляторних вимог. Практика під керівництвом Анни Сісецької також консультує клієнтів з питань регулювання державної допомоги, яке було запроваджено в Україні в 2017 році. Вона здійснює представництво великих національних та міжнародних компаній, а саме, виробників товарів повсякденного попиту та компаній, що працюють у газовій та фармацевтичній галузях.

Команда практики енергетики надає широкий спектр послуг клієнтам, які працюють в енергетичному секторі, включаючи консультування з питань приватизації, фінансування, захисту інвестицій, екологічного комплаєнсу та вирішення спорів. Фірма також працює в сфері злиттів та поглинань, антимонопольного регулювання, включаючи регуляторні питання. Нещодавно фірмою було надано допомогу ODASCO, компанії з ОАЕ, у зв'язку з придбанням проєкту сонячної електростанції потужністю 4.9 МВт. Олександр Бородкін очолює практику відновлювальної енергетики, а Олег Альошин керує нафтогазовим напрямком.

Практика інтелектуальної власності обслуговує клієнтів, перелік яких лише розширюється, включаючи добре відомі міжнародні бренди, і допомагає їм вирішувати питання, що виникають впродовж усього життєвого циклу інтелектуальної власності. Сфера її діяльності охоплює як реєстрацію прав інтелектуальної власності, так і розробку стратегій боротьби з контрафактною продукцією та вирішення спорів. Вирішення судових спорів в сфері охорони авторських прав та торговельних марок – це одна із сильних сторін практики під керівництвом перспективного партнера Іларіона Томарова.

Практика оподаткування має солідний досвід роботи в сфері консультування з податкових питань, що виникають у рамках здійснення складних корпоративних транзакцій національного та транскордонного масштабу. Її податкові консультації та послуги з перевірки процедур управління податковими ризиками є ключовим аспектом її залучення до роботи над масштабними операціями в сфері злиттів та поглинань та корпоративної реструктуризації. Основними фахівцями практики є керуючий партнер Андрій Стельмащук, який переважно займається спірними податковими питаннями, та радниця Тетяна Бережна. Фірма нещодавно консультувала роздрібного торговця ТОВ «Мінісо Україна» в рамках значного спору щодо ПДВ.

Команда практики кримінального права має солідний досвід представництва в правоохоронних органах та в судах провідних іноземних та національних компаній та їхніх керівників вищої ланки. Її сфера діяльності охоплює питання, що стосуються уникнення від сплати податків, шахрайства, відмивання грошей, фіктивного банкрутства та інших економічних злочинів. Практику спільно очолюють керуючий партнер Андрій Стельмащук та Назар Кульчицький. Пан Кульчицький часто долучається до представництва в Європейському Суді з прав людини як компаній, так і фізичних осіб.

Практика міжнародної торгівлі має потужну корпоративну практику, яка займається питаннями щодо захисту міжнародної торгівлі та проведення розслідувань. Керівницею практики Анною Сісецькою нещодавно було здійснено представництво ПАТ «Дорогобуж», дочірньої компанії ПАТ «Акрон», у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі в рамках спеціального розслідування щодо імпорту в Україну азотних добрив.

The Legal 500 – це одне із найбільш авторитетних міжнародних юридичних видань, яке проводить дослідження протягом 34 років у понад 100 країнах світу.