Василь Кісіль і Партнери та МакДональдз виграли справу про публічне виконання фонограм у ресторанах мережі

21/07/2020

Команда Василь Кісіль і Партнери успішно представила у суді МакДональдз Україна у справі проти Української Ліги Авторських та Суміжних Прав (УЛАСП).   

УЛАСП подала позов проти МакДональдз із вимогою стягнути винагороду за публічне виконання фонограм у ресторанах мережі. УЛАСП є єдиною акредитованою організацією колективного управління (ОКУ), яка уповноважена збирати винагороду за цей вид використання фонограм в Україні. Позивач вважав, що МакДональдз зобов’язаний укласти з ним договір незалежно від фактичних обставин використання. Однак МакДональдз уклав договори про виплату винагороди безпосередньо з правовласникам суміжних прав на фонограми і виконання. Правовласники вилучили права із управління УЛАСП, тому остання не мала права збирати винагороду за їх фонограми.

Суди двох інстанцій відмовили УЛАСП в позові, а Верховний Суд відмовив УЛАСП у відкритті касаційного провадження. Суд встановили, що УЛАСП не має права на подачу такого позову. Закон передбачає, що для звернення до суду за захистом майнових прав, УЛАСП має отримати доручення від правовласників. Оцінка права на позов є базовою для цієї категорії спорів, а наразі їх декілька десятків. 

Над проєктом працювала команда практики інтелектуальної власності у складі радника Іларіона Томарова та юристки Дар’ї Ромащенко.

«Унікальність цього спору в тому, що він може стати прецедентом для десятків інших. Правовласники фонограм та виконань мають дві альтернативи окрім ОКУ: управляти правами самостійно або через повіреного. Суди двох інстанцій підтвердили, що власники прав на фонограми і виконання можуть вилучити права із управління УЛАСП. Вони можуть укласти договір безпосередньо із користувачем і отримувати винагороду. Суд, застосовуючи нову норму ГПК про вірогідність доказів встановив, що факт вилучення прав є доведеним, як більш вірогідний», - зазначив Іларіон Томаров.